Gustav Andersson, ansvarig för helkroppsdonationer vid Umeå universitet
Gustav Andersson, ansvarig för helkroppsdonationer vid Umeå universitet Foto: Helena Andersson/Sveriges Radio

Sökes: Fler kroppar till läkarutbildningarna

1:41 min

Det är få som donerar sina kroppar i utbildningssyfte. I Umeå skulle universitetet kunna utveckla sin läkarutbildning om fler valde att donera sin kropp efter de avlidit.

– I dag övar studenterna i princip på patienterna. Personligen skulle jag föredra om den kirurg som opererar mig har övat på en donerad kropp innan, säger Gustav Andersson, biträdande universitetslektor i anatomi och ansvarig för helkroppsdonationer vid Umeå universitet.

Ungefär 4 till 15 kroppar doneras till Umeå varje år, och kropparna behålls i upp till ett år. I genomsnitt används en donerad kropp i ungefär sex månader.

I dag fördissekeras kroppen innan studenterna får känna och titta på olika strukturer i kroppen, berättar Gustav Andersson. 

– Vi kan ju hålla dagens verksamhet rullande men om fler donerade skulle studenterna kunna jobba mer självständigt. På så sätt tror jag att de tar till sig kunskaperna bättre, säger han.

Om man vill donera sin kropp i utbildningssyfte står universitetet för kostnader för kista, transport och kremering.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista