Per Jonsson och Johanna Johansson tillverkar korv på Vänna gårdslakteri. Foto: Fredrik Birging/Sveriges Radio
Foto: Fredrik Birging/Sveriges Radio

Här tillverkar man korv till kungen

1:22 min

På torsdag kommer kung Carl XVI Gustaf till Timrå för att inviga SCAs miljardsatsning vid Östrandsfabriken. På Vänna gårdslakteri i Timrå pågår tillverkning av korven som kungen ska bjudas på.

Kungen och de övriga inbjudna gästerna kommer få en uppdaterad variant av varmkorv med bröd.

– Kungen ska äta en wienerkorv. Gammalt tillbaka, vid 1780-talet, kallades den en frankfurter. En österrikare tog med den till Wien och plötslig vart det en wienerkorv. Han förfinade den lite och hade i nötkött förutom griskött, berättar slakteriägaren Per Jonsson.

Det är vad kungen ska få? En korv med bröd?

– Ja, fast i en 2.0-variant. Han kommer få en hantverksmässig wienerkorv med det förfinade receptet med kött, griskött och en hemlig kryddning med lite extra. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista