Bildkollage. Till vänster: Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP) på ett snötäckt torg i centrala Härnösand. Till höger: Pappersupplaga av Sundsvalls tidning. Foto: Sveriges Radio
1 av 2
Kultur- och demokratiminister Amanda Lind. Foto: Fredrik Birging/Sveriges Radio
Kulturminister Amanda Lind och medaljörer från draghunds-VM.
2 av 2
Amanda Lind i samspråk med Maja Sjölund som tog två silver vid draghunds-VM. Foto: Fredrik Birging/Sveriges Radio

Lokaljournalistik viktig fråga för kulturministern

2:05 min

Lokaljournalistikens överlevnad är en central fråga. Ett sätt att rädda den är sänkt digital moms, enligt kulturminister Amanda Lind (MP).

När Bonnier köpte 28 landsortstidningar blev frågan om den lokala journalistiken kommer att ha någon plats i det nya medielandskapet högaktuell.

– Mitt och regeringens fokus är att det är viktigt att vi har en granskande och lokal journalistik i hela landet, sa kulturminister Amanda Lind (MP) när hon var på Stora torget i Härnösand på måndagen.

– Vi har sjösatt en ny mediepolitik och också beslutat i överenskommelsen med C och L att på olika sätt stärka den. Sänkt digital moms och det nya mediastödet till exempel, säger kultur- och demokratiminister Amanda Lind. 

Men att svara på frågor om mediepolitik var ett sidospår. Som kultur- och demokratiminister har hon också ansvar för idrottsfrågor. Amanda Linds huvudsakliga ärende i Härnösand var att hylla de fyra åkarna från Härnösands Draghundsklubb som tog sex medaljer vid dragshunds-VM i franska Bessans. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista