Sara Ödmark, doktorand i politisk kommunikation
Sara Ödmark, doktorand i politisk kommunikation Foto: Fredrik Birging / Sveriges radio

Komiker bättre än journalister på att ge kontext

2:06 min

I en ny studie från Mittuniversitetet kollar man närmare på komiker som gör underhållning av samhällsdebatten.

Numera konsumerar vi nyheter på flera olika plattformar, vilket har öppnat upp för nya aktörer, där bland annat politisk humor har fått en allt mer betydande roll.  

– Komikerna var på många sätt bättre än journalisterna på att ge kontext, att inkludera olika aktörer och ge information. Det var en fördom som kom på skam, säger Sara Ödmark, doktorand i politisk kommunikation vid Mittuniversitetet som forskar just nu på ämnet politisk humor.

Den här typen av underhållning lockar till stor del mest ung publik. Vad får det för effekter? 

– Framförallt är det här populärt bland unga män. Man kan se vissa positiva effekter som politisk kunskap. Man lär sig mycket av de här programmen. Men det finns de som menar att man blir cynisk. Just att underhållningen ibland kan vara väldigt kritiskt, det kan bli ett avstånd. Men de flesta studier pekar på att det här är ett positivt inlägg i debatten, säger Sara Ödmark, doktorand i politisk kommunikation vid Mittuniversitetet. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista