Vindkraftsparken Björkhöjden i Sollefteå kommun
1 av 2
Vindkraftsparken Björkhöjden i Sollefteå kommun Foto: Anders Wennersten/SR
Anders Nilsson, kritiker till vindkraftsutbyggnaden i trakten
2 av 2
Anders Nilsson, kritiker till vindkraftsutbyggnaden i trakten. Foto: Anders Wennersten/SR
Vindkraft i Västernorrland

Storm bland närboende mot vindkraftsutbyggnad

8:42 min

Varje år satsas mångmiljardbelopp på att bygga ut svensk vindkraft. Under fjolåret uppfördes drygt 200 nya vindkraftsverk, och prognosen nu för 2019 är 600 stycken. Men lokalbefolkningen blåser till strid.

Kring sjön Hocksjön i Sollefteå kommun planerar Jämtkraft att uppföra runt 45 vindkraftverk. Och det i ett närområde där det redan finns ett drygt hundratal. Henry Jönsson, som vuxit upp i området, störs över det svischande ljudet från de drygt 170 meter höga vindkraftsverken och av hur de förändrar synen av skogslandskapet.

–  De har tagit skogen, malmen och vattnet. Nu tar de luften av oss också, säger Henry Jönsson.

Branschorganisationen Svensk Vindenergi räknar med en investering på runt 200 miljarder kronor i vindkraft och annan förnybar energi för att nå energiöverenskommelsens mål om 100 procent förnybar elproduktion till år 2040.

Reportage i Studio Ett i Sveriges Radio från gränsen mellan Jämtland och Västernorrland där satsningarna på vindenergi verkligen syns.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista