Bildkollage. Till vänster: Carolina Sondell (S), ordförande humanistiska nämnden i Örnsköldsvik. Till höger: En papperskorg med Örnsköldsviks kommuns emblem. Foto: Peter Hansson/Sveriges Radio
Foto: Peter Hansson/Sveriges Radio
SOCIAL UTSATTHET

Risk att budgeten spricker även i år

1:43 min

Kostnaden steg för försörjningsstödet i Örnsköldsviks kommun förra året. Trots att kostnaden ser ut att bli liknande i år har ingen höjd tagits för det i budgeten.

Socialdemokraten Carolina Sondell är ny ordförande i humanistiska nämnden i Örnsköldsviks kommun och är missnöjd med att fler behövde försörjningsstöd 2018 jämfört med 2017. 

– Det är tråkigt att nivån ökar. Det innebär att fler människor är utsatta. 

Hon berättar att kommunen ska starta ett projekt som heter "Snabbare väg till självförsörjning" för att få fler i jobb. Man hoppas också på nya nationella satsningar när de statliga extratjänsterna försvinner. Digitalisering av ansökningsprocessen ska också frigöra mer tid till möten med socialt utsatta personer.

Samtidigt har humanistiska nämnden ett sparkrav på sig på 3 miljoner kronor. Och i budgeten finns 43,8 miljoner avsatt till försörjningsstöd. Ifjol gick 51,3 miljoner åt till detsamma.

Hur går det ihop?

- Nej, vi har en budget som inte är i balans. 

Det troliga verkar vara att budgeten inte kommer att gå ihop i år heller.

– Den risken finns, säger Carolina Sondell.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista