SOLLEFTEÅ SJUKHUS

Frågan om alternativ drift fortsatt parkerad

0:47 min

Ikväll är det möte i Sollefteå på Hullsta gård och ämnet är sjukhuset. Regionens topp-tjänstemän är på plats. Men frågan om entreprenad av Sollefteå sjukhus är inte ens aktuell politiskt.

Det är en utredning som gjordes under fjolåret som då var politiskt sprängstoff inför valrörelsen. Men den presenterades först i november och i december fattade dåvarande regionstyrelsen beslut att säga nej till att gå vidare med eventuella beslut till alternativa driftsformer av sjukhuset i Sollefteå. 

– Vi är inbjudna att redovisa undersökningens slutsatser med för- och nackdelar med andra driftsformer, säger utredaren Henrik Kjellberg vid Region Västernorrland.

Inga politiker står på talarlistan till kvällens möte. Men om frågan om alternativa driftsformer åter ska upp på den politiska agendan skulle det kunna röra om ordentligt i det nya regionstyret som sedan den 1 januari består av Socialdemokraterna, Moderaterna och Liberalerna.

Men så tycks inte fallet.

– Den här frågan är parkerad. Det är inte aktuellt att lyfta den under mandatperioden, säger regionstyrelsens ordförande Glenn Nordlund (S).

Att det ska hållas ett möte kring alternativa driftsformer vid Sollefteå sjukhus skulle kunna väcka falska förhoppningar?

– Det är inte tänkt att ta upp frågan igen, säger Glenn Nordlund.

Medverkar ikväll tisdag på Hullsta gård gör Hans Wiklund (regiondirektör), Lena Karlsson (tillförordnad sjukhusdirektör) och Christine Bylander (tillförordnad biträdande sjukhusdirektör), Henrik Salo (enhetschef) och Henrik Kjellberg (utredare). Det är ett öppet möte för allmänheten.

Tjänstemännen ska också presentera några aktuella åtgärder för att utveckla sjukhusets verksamhet. Vad P4 Västernorrland erfar kan det handla om hur man bättre ska ta hand om nya läkare under utbildning.

Sedan drygt två år pågår en ockupation i entrén till Sollefteå sjukhus där ockupanterna bland annat vill se en återöppning av BB. I förra veckan påbörjades de första försiktiga diskussionerna mellan ockupanter och den politiska regionledningen för att hitta en konstruktiv lösning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista