UTRIKES

Clareth har tappat kontakten med sin familj i Venezuela

1:58 min

I Venezuela råder nationell kris. Många visar sin ilska mot president Maduro och det stora strömavbrottet som skapar kaos. Clareth Hernandes de Johansson från Sundsvall vet inte hur hennes familj i Venezuela mår.

Oppositionsledaren i Venezuela, Juan Guadio har utnämnt sig själv som tillfällig president medan sittande presidenten Nicolas Maduro vägrar släppa taget om makten. Samtidigt är landet drabbat av ett omfattande strömavbrott.

Clareth Hernandes de Johansson bor i Sundsvall sedan 17 år tillbaka, men är ursprungligen från Venezuela och hon har svårt att få kontakt med sin familj som bor kvar i landet.

– Mamma har skickat ett röstmeddelande och där säger hon att dom mår bra och att jag inte behöver oroa mig men man vet ju inte, säger Clareth Hernandes de Johansson.

Strömavbrottet som har drabbat stora delar av Venezuela och har lett till att sjukhusen inte har kunnat vårda till exempel njurpatienter i behov av dialys och det har kommit rapporter om dödsfall på grund av det. President Maduro påstår att oppositionsledaren Guaido ligger bakom strömavbrottet.

– Det finns ingen som kan säga exakt varför de här strömavbrotten har kommit, säger Alice Petrén, Sveriges Radios migirationskorrespondent som har bevakat frågan i Venezuela.

Hon vittnar om ett samhälle i kris.

– Många känsliga punkter har drabbats. Dels maskinerna som stängts av på sjukhus men också att det inte går att betala eftersom att systemet är elektriskt, precis som här i Sverige, säger Alice Petrén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista