SKOLNEDLÄGGNINGAR

Färre barn och dålig ekonomi kan stänga skolor i Kramfors

1:45 min

Färre barn och kommunen har det tufft ekonomiskt. Det är förklaringen till att två skolor i Kramfors kommun kan komma att stängas – Grämestaskolan och Ytterlännässkolans högstadium.

Det är flera skolor i Västernorrlands län som just nu hotas av stängning.

Dels i Ånge kommun och dels i Kramfors kommun där det på måndagskvällen är möte i Lunde om framtiden för Grämestaskolan. I Kramfors finns ett förslag att lägga ner både Grämestaskolan och Ytterlännässkolan i Bollstabruk.

– Efter att det under ett par år varit fler barn i skolåldern med asylsökande så minskar det nu igen, säger Ulrika Hurdén, chef för bildningsförvaltningen.

Bildningsförvaltningen ligger back redan i årets budget.

– Vi ligger 25 miljoner minus just nu men kan kanske spara in fem, sex miljoner. Men vi måste våga titta på strukturen och hur många skolor vi ska ha.

Om politikerna säger ja till förslaget innebär det satsning på Höga Kustenskolan. Men att utreda vidare om att lägga ner Grämestaskolan i Lunde och Ytterlännässkolan (årskurs 7-9) i Bollstabruk. I så fall kommer eleverna att byta skola från hösten 2020.

– Vi kommer inte att säga upp någon lärare. Vi vill vara rädd om vår personal, säger Ulrika Hurdén.

Ikväll måndag hålls möte i Lunde. På onsdag hålls ett möte på Bollsta Folkets Hus, nästa tisdag på Folkets Park Kramfors och nästa torsdag i Ullånger. I maj kan det konkreta förslaget komma från tjänstemännen till politikerna att besluta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista