Skolnedläggning

Förälder kritisk till förändringar inom förskolan i Kramfors

2:07 min

Det är inte bara grundskolan i Kramfors kommun som berörs när Bildningsnämnden måste spara. Inom förskolan kan det också bli förändringar.

Anki Johnson är verksamhetschef för förskolan och säger att det nu måste till strukturella förändringar.

– Det går inte längre att skära med osthyveln längre i verksamheten, förbrukningsmaterial är inga pengar och dra ner på personal bedömer vi är omöjligt eftersom det drabbar barnen, säger Anki Johnson.

Planen har sedan några år varit att bygga en ny större förskola i centrala Kramfors, men eftersom kommunen inte hittat någon lämplig tomt har det dragit ut på tiden. Nu hoppas man på att kunna använda befintliga lokaler på Vallen, gamla Power House, istället för att bygga nytt. 

Vilka förskolor som berörs är ännu inte beslutat, men två avdelningar för femåringar på Skarpåkersskolan kommer förmodligen flyttas, men Anki Johnson påpekar att inga förändring kommer att ske inför hösten 2019.

Men även förskolor utanför centrala Kramfors kan påverkas.

– Eftersom vi har många enavdelningsförskolor och i längden blir de dyra i drift och väldigt sårbara. Till exempel om är någon sjuk så är det absolut nödvändigt att ta in en vikarie och det kanske man kan lösa mellan avdelningarna på en större förskola, säger Anki Johnsson.

Men någon som är kritisk till förslaget är Jennie Näslund som har barn på Sandö förskola, som förmodligen kommer att stängas om förslaget går igenom. Istället kan det bli förskola på Grämestaskolan.

– Det kan väl vara bra med en förskola på Grämesta, men jag är ju intresserad av att ha kvar en byskola, för jag bor och lever här med sambo och barn, säger Jennie Näslund.

Hon säger också att hon inte fick någon information om att Sandö förskola var en temporär lösning när de tackade ja till plats där - och flyttade sonen från förskolan inne i Kramfors för att få närmare från hemmet.

– Det beklagar jag om man inte fått den informationen. Det har aldrig varit någon hemlighet, det är i så fall ett olycksfall i arbetet, säger Anki Johnson, verksamhetschef för förskolan.  

Tidigare har Bildningsförvaltningen chef, Ulrika Hurdén, sagt att 25 miljoner måste sparas och beslut om skolförändringarna tas i juni av kommunfullmäktige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista