Fackliga förhandlingar

Vårdförbundet begär medling i förhandlingarna

1:26 min

Vårdförbundet och SKL kommer inte överens om ett nytt avtal för förbundets sjuksköterskor, barnmorskor och biomedicinska analytiker. Därför har nu två medlare utsetts.

Det var i slutet av mars som avtalet mellan Vårdförbundet och SKL gick ut. Nu har man kommit överens om att kalla in medlare i förhandlingarna om ett nytt avtal för 90 000 medlemmar.

Det är barnmorskor, sjuksköterskor och biomedicinska analytiker avtalet gäller. Det tidigare avtalet höll enligt Vårdförbundet inte måttet och det följdes inte heller, enligt dem.

– Löneprocessen i respektive landsting, kommun och region inte har fungerat på det sätt som har sagts i avtalet, därför sas avtalet upp, säger Åsa Holgersson, huvudskyddsombud på Vårdförbundet i Västernorrland.

En av huvudfrågorna i det nya avtalet handlar om att Vårdförbundet kräver 10 000 kronor mer i månaden till de som har särskild yrkesskicklighet. 

– Löneskillnaden mellan den som är erfaren och den som är ny i yrket är alldeles för liten och vi tycker att man ska kunna få göra en ordentlig lönekarriär under hela sitt yrkesliv, säger Åsa Holgersson.

Genom ett partsgemensamt arbete ska man komma fram till vilka kriterier som behövs för att kunna hitta de särskilt yrkesskickliga. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista