Röd dag och EU-val

Moderater avstår kampanj på första maj

1:52 min

18 politiska aktiviteter har fått demonstrationstillstånd i Västernorrland den första maj, men bara 17 tänker använda det. Moderaterna i Höga Kusten/Kramfors, det enda icke-röda partiet, avstår.

Maj blir en politisk månad i och med de röda marscherna i starten och EU-valet i slutet, den 26 maj.

Demonstrationstillstånden i Västernorrland från polismyndigheten för den första maj är 18 till antalet och 17 av partierna är röda i olika nyanser – från olika Socialdemokratiska föreningar i hela länet, till Vänsterpartiet på några orter och Kommunistiska Partiet som vill torgföra sina åsikter på Stora Torget i Sundsvall.

Det 18:e partiet är dock blått även om det under en period agerat under parollen "Sveriges nya arbetarparti". Det är Moderaterna i Höga Kusten/Kramfors som från och med den första maj har tillstånd att höja sina standar i ett pop-up tält i Kramfors som en del av kampanjandet i EU-valet.

Men av hänsyn till de röda traditionerna med första maj väntar moderaterna en dag med sitt agiterande.

– Av respekt för att andra grupper tycker det är en viktig dag så kommer vi inte att vara ute då, säger Anna Strandh Proos, ordförande för Moderaterna i Höga Kusten/Kramfors.

Så trots att många människor den första maj ofta tänker på politik tänker Moderaterna inte nyttja det i sin EU-kampanj.

– Första maj är en dag för jobb, trygghet och rättvisa. Vi tror inte människor är ute för att prata om EU-valet då. Och det var ju grundtanken med att söka tillstånd för vår del. Alla andra dagar ska vi däremot prata om EU-valet, säger Anna Strandh Proos.