TRAFIKVERKET

Godståg spårade ur nära centrala Ånge

1:42 min

Loket till ett timmertåg spårade ur i centrala Ånge vid 17-tiden på långfredagen och boende i hus i närheten fick evakueras tills loket var säkrat.

Området spärrades av och tågtrafiken på spåret bredvid stängdes, eftersom det urspårade loket och även vagnarna riskerade att rasa ner på de kringliggande bostadshusen om loket välte. Flera fastigheter fick evakueras under ett par timmar när räddningsinsatsen pågick.

– De boende har fått komma tillbaka till sina hus men med restriktioner hur de får röra sig på fastigheten, säger Fredrik Lindqvist på Räddningstjänsten Medelpad senare på kvällen.

Även trafiken på riksväg 83 stoppades, då godsvagnar kunde rasa ner på vägen vid viadukten.

Men vid 19-tiden kunde vägen öppna igen för fordon trots att vagnarna står kvar men är loss-kopplade från det urspårade loket.

Fredrik Lindqvist, räddningstjänsten Medelpad, berättar att det kommer att ta tid att säkra området och få bort loket.

– Det ska byggas vägar och stabiliseras upp så lyftkranar kan komma fram.

Hur nära var det en allvarlig olycka?

– Visst fanns det en risk men den var begränsad.

Uppdatering lördag 08.45:

På lördagsmorgonen meddelade Trafikverket att tågtrafiken rullar enligt tabell igen. Bärgningen är inte slutförd utan arbete har pågått under natten till lördag och under söndagen fortsätter bygget av den tillfälliga väg som behövs för att sedan få dit en kran som kan lyfta upp loket på spåret igen. Det väntas kunna ske tidigast vid 10-tiden på söndagen, enligt Trafikverkets pressjour.

Enligt Peter Hysing på Green Cargos presstjänst har de enligt rutin inlett en internutredning om olyckan. Det innebär att bolaget hade en faktainsamlare på plats under lördagen och att lokföraren togs omhand av stödpersonal.