Psykisk ohälsa

Sjukast går först i psykvården

1:39 min

Allt fler söker sig till den specialiserade psykiatriska vården och det betyder att några får vänta länge.

Förra året sökte sig 7 700 personer till den öppna psykiatriska vården i Västernorrland och antalet patienter ökar år från år. Däremot ökar inte antalet inläggningar till slutenvården. Den siffran ligger stilla på omkring 1500 patienter per år.

Men med fler sökande så tvingas många vänta länge.  Bara 41 procent av de som vill ha kontakt med allmänpsykiatrin på sjukhusen får den första kontakten inom vårdgarantins 90 dagar.

– Det ska inte vara kölappssystem i vården. Den som har störst behov ska prioriteras. Den som verkar sjukast eller har störst behov ska komma in först, säger Kristina Mårtensson som är chef för psykiatrin i Västernorrland.

Många söker akut inom psykiatrin, liksom inom kroppssjukvården.

– Om man räknar från 2011 till 2018 så ökade antalet patienter till akutpsyk med 23 procent.

I P4 för någon vecka sedan berättade Anna om hur hon tvingats vänta med sin sjuke man på akutpsyk i upp till åtta och nio timmar. Men det är ingen normal väntetid, berättar Erik Norberg som är AT-läkare i Sundsvall.

– Jag har jobbat ganska många pass på psykakuten de senaste två månaderna, både dag och natt, och jag har aldrig varit med om att någon behövt vänta så länge. Jag kan inte säga nåt om det här enstaka fallet men det hör inte till vanligheterna att väntetiden är så lång.

De sex vanligaste diagnoserna inom specialistpsykiatrin nu, och hur det såg ut för tio år sedan.

2018
1. Blandat ångest/depression (på sjätte plats 2008))
2. Neuropsykiatriska funktionshinder, främst ADHD (inte på listan 2008)
3. Ångesttillstånd (på andra plats 2008)
4. Depressiva tillstånd (på första plats 2008)
5. Bipolära tillstånd (på sjunde plats 2008)
6. Kris/stressreaktioner ( på tredje plats 2008)

KÄLLA: Länsverksamhetschef för psykiatrin Kristina Mårtensson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.