Tågolycka

Tågurspårningen i Ånge utreds inte av haverikommissionen

1:22 min

Ingen anmälan har kommit in från Trafikverket eller Transportstyrelsen till haverikommissionen om tågurspårningen i Ånge.

Tågolyckan i Ånge i påskhelgen då ett urspårat lok hotade att välta över ett hus, kommer sannolikt inte att utredas av Statens haverikommission.

– Den information vi har hittills tyder inte på att den skulle vara av så allvarlig natur att den är obligatorisk för oss att utreda, säger Jonas Bäckstrand är Utredningsordförande och Ställföreträdande generaldirektör i Statens haverikommission.

Loket till ett timmertåg spårade ur i centrala Ånge vid 17-tiden på långfredagen och boende i hus i närheten fick evakueras tills loket var säkrat. Området spärrades av och tågtrafiken på spåret bredvid stängdes, eftersom det urspårade loket och även vagnarna riskerade att rasa ner på de kringliggande bostadshusen om loket välte. Flera fastigheter fick evakueras under ett par timmar när räddningsinsatsen pågick.

För att haverikommissionen på eget initiativ ska utreda en olycka krävs att en eller flera personer antingen har avlidit eller blivit allvarligt skadade i samband med olyckan eller att stora värden (20 miljoner kronor och däröver) har förstörts.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista