EU-VALET 2019

Schyssta villkor - viktig fråga för Peder Björk (S)

1:46 min

Den 26 maj är det val till Europa-parlamentet. P4 Västernorrland har frågat  kandidaterna från Västernorrland om vad de tycker är de viktigaste frågorna. Socialdemokraten Peder Björk brinner för schyssta villkor.

Om drygt en månad går vi och många andra européer till val. Det är Europa-parlamentet som ska fyllas igen. Fram till valet ska vi träffa en västernorrländsk kandidat från varje parti som idag har ledamöter i EU-parlamentet.

Peder Björk (S), kommunalråd i Sundsvall, står på plats 22 på Socialdemokraternas valsedel. De viktigaste frågorna enligt honom handlar om klimat, mänskliga rättigheter och schyssta villkor.

– Västernorrland är ett väldigt exportberoende län och vi har stora fördelar av att vara med på en europeisk gemensam marknad. Men vi måste väga uppå den friheten med att det finns schyssta villkor runt om i Europa, säger han.

Han menar att de arbetare som kommer till Sverige också ska ha rätt att jobba under svenska kollektivavtal och tar bygget av Sundsvallsbron som ett skräckexempel.

– Det var i en tid innan nuvarande lagstiftning fanns på plats och då fick de bara en bråkdel av lönen jämfört med vad motsvarande arbetare i Sverige skulle fått för samma utförda arbete. Här behövs det vara tydligt med att här är det svenska kollektivavtal som gäller för alla som jobbar här, säger Peder Björk (S).