RIKSIDROTTSFÖRBUNDET

SM-veckan i Sundsvall gick med minus men också plus

1:21 min

Den senaste SM-veckan i vintras i Sundsvall kommer att ge ett minusresultat – den analysen är inte klar än. Däremot har Riksidrottsförbundet och Sundsvalls kommun analyserat annat. Som att SM-veckan genererat ett annonsvärde på 99 miljoner kronor, 30.000 unika besökare och en generell omsättning på 37 miljoner kronor.

SM-veckan i Sundsvall i vintras genererade både bra turistekonomisk omsättning och en hel del uppmärksamhet i medier, bland annat genom tevetittare. Det visar en utvärdering av arrangemanget som Upplevelseinstitutet gjort på uppdrag av Riksidrottsförbundet och Sundsvalls kommun.

Den generella turistekonomiska omsättning är beräknad till cirka 37 miljoner kronor under veckan, och SM-veckan förekom i nära 2900 artiklar. Enligt en värderingsmodell blir annonsvärdet då 99 miljoner kronor.

Antalet unika besökare till arrangemanget med 24 idrotter ska ha varit 30.000 personer.

Utvärderingen visar att dom viktigaste effekterna för en värdstad är just ökade intäkter till näringslivet men också ökad stolthet bland medborgare, förbättrad lokal samverkan och möjlighet att nå nya målgrupper.

Region Västernorrland utvärderar också stora arrangemang i länet men har inte tittat närmare på just vinterns SM-vecka i Sundsvall. Man vill gärna se fler stora arrangemang i länet.

– Det stärker vår region som varumärke. En bra sak med SM-vecka på vintern är ett stort arrangemang utanför högsäsong på sommaren, det är bra att hitta mer på hösten och vintern, säger Peter Sagebro, tillväxtsamordnare på Region Västernorrland.

Mats Ågebrant var projektledare SM-veckan i vintras i Sundsvall är glad och stolt över veckan i Sundsvall.

– Det är roligt med stora arrangemang.

Analysen skriver "en generell omsättning på cirka 37 miljoner kronor". Det är inte dopade siffror detta?

– Nej, det tror jag inte, men man får ju gå till institutet och se hur undersökningen är gjort. Det brukar bli väldigt rätt, säger Mats Ågebrant.

SM-veckan fick stora kostnader med att tillverka snö och när det kort tid före, och under, SM-veckan istället kom väldigt mycket snö – blev även det en kostnad vilket kommer att påverka slutresultatet som kommer att ge ett minusresultat enligt Ågebrant.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista