EU-bidrag

Grannen fick EU-bidrag för deras mark: Vi blev helt chockade

1:14 min

Den som utan tillåtelse tar ut EU-stöd för någon annans mark, har stor chans att komma undan. Kontrollerna är få och risken för upptäckt liten.

Rigmor Noack och Erik Jonsson i Kovland upptäckte av en slump att en annan person i området, hade tagit ut EU-stöd för delar av deras mark.

– Vi trodde ju inte att det var sant. Vi trodde ju inte i vår vildaste fantasi att man kunde söka stöd för annans mark, säger Rigmor Noack.

Hon och hennes sambo Erik köpte gården för över 20 år sen. Först tänkte de själva söka EU-stöd för marken, men valde att strunta i det för att det var för krångligt. Men när de förra året hade kontakt med länsstyrelsen i ett annat ärende, fick de en obehaglig överraskning.

– Då fick vi höra att det sökts EU-stöd på vår mark, vi blev helt chockade, säger Rigmor Noack.

Det är tillåtet att ta ut EU-stöd för mark som någon annan äger, om det finns en överenskommelse mellan markägaren och den som får bidraget. Men några kontroller av att det verkligen finns en överenskommelse görs inte i samband med att stöden söks. Det är inte heller säkert att det upptäcks, om ingen annan söker för samma mark, eller skvallrar på grannen.

– Vi upptäcker det framförallt om det är flera som sökt på samma mark. Vi kan också upptäcka det vid en fältkontroll, eller om nu någon hör av sig, säger Anna Ullberg på enheten för jordbrukarstöd på Länsstyrelsen i Västernorrland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista