Barnmorskelöner

Barnmorskor krävde högre löner – nu har de fått svar

1:16 min

Barnmorskorna i Västernorrland är bland de sämst betalda i hela landet. I april krävde de högre lön och bättre villkor. Nu har de fått svar – och ett möte med politikerna ligger i planeringen.

– De bjuder in till möte, att vi ska kunna sätta oss ner och titta på lösningar tillsammans, säger Anna Sehlberg, barnmorska i Örnsköldsvik och en av dem som står bakom kraven.

Hon och hennes kollegor riktade redan i somras ett lönekrav till politiker och tjänstemän. Budskapet var tydligt: lönerna måste upp, annars försvinner personalen. Och när region Västernorrland för någon månad sen var villiga att betala 90 000 kronor i månaden plus fri bostad till hyrpersonal – då fick de nog och ett upptrappat lönekrav lämnades in.

Nu har de fått svar, men även om de i stora delar får medhåll i sina synpunkter från både politiker och tjänstemän, är både svaenr och framtiden alltför luddig, säger Anna Sehlberg:

– Det är fortsatt mycket snack, men ingen verkstad än. Det är frustrerande när ingenting händer, att man ser till att det blir en förändring – om det nu är ambitionen, och de säger ju att de håller med oss i mycket av det här. Det är bara ord, och vi vill se handling nu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista