SKOLAN

Skolbesparingar får vänta i Örnsköldsvik

1:39 min

Bildningsnämnden i Örnsköldsvik går mot ett underskott på 28 miljoner kronor och för att hitta en del av dessa pengar ville Socialdemokraterna spara på Kulturskolan och nattöppen förskola.

Det ligger ett sparbeting också på bildningsnämnden i Örnsköldsvik och Socialdemokraterna som styr i minoritet hade till senaste nämndsmötet lagt förslag på att stänga förskola på obekväm tid ("nattis") och att dra in på Kulturskolan.

Men under mötet på tisdagen visade det sig att varken Moderaterna, Kristdemokraterna eller Centerpartiet som har uttalat stöd för Socialdemokraterna eller något annat parti ville säga ja till förslaget utan djupare konsekvensanalyser.

– Jag skulle inte säga att de är fega, men de är inte vana att ta ansvar, säger Kristoffer Park (S), bildningsnämndens ordförande.

Lena Lindgren (C), vice ordförande i bildningsnämnden menar tvärtom att Örnskökdsviksalliansen (C, Kd och M) tar ansvar.

– Det fanns inga handlingar alls till förslaget om att stänga nattis och vi vill att det ska finnas konsekvensanalyser på det vi beslutar, säger hon.

Park anser att beslutet brådskar eftersom det kan bli aktuellt att ändra prognosen som just nu pekar på ett underskott på 28 miljoner kronor men det var med besparingarna som alltså inte blev beslutade.

Annat som kan komma ifråga för besparingar är SFI (svenska för invandrare), dra in på förskola för vissa barn till max 15 timmar. Däremot finns det just nu inga planer på skolstängningar i kommunen.

– Men det kan inte uteslutas, säger Kristoffer Park.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista