FASTIGHETER

Stiftelsens trummis sörjer Stiftelsen

1:42 min

Prognosen är att Ånge kommun kommer att fortsätta tappa befolkning och då måste fastigheter rivas. Ett öde som kommer att drabba Stiftelsen i Ljungaverk. Bandet Stiftelsen har dubbla känslor inför faktumet.

16 lägenheter ska rivas i Ljungaverk någon gång i år.

Det handlar om en huslänga som ligger i bostadsområdet Stiftelsen, som förutom att vara bostäder också är det ett område som gett namn till musikbandet Stiftelsen.

P4 Västernorrland tittade till Stiftelsen i dubbel bemärkelse med bandets trummis Martin Källström. I och med bandets namn kan man med fog påstå att bostadsområdet är ett av Sveriges mest kända.

– Vi har satt Ljungaverk på kartan och det är skoj. Rivningsbeslutet är mindre roligt. Alla i Ljungaverk har en relation till Stiftelsen och tre av oss i bandet har bott i lägenheter här, säger Martin Källström som just den här dagen tog med sonen Tintin.

Känslorna är blandade inför rivningen.

– Förr var det mer liv och rörelse här. Så det är tråkigt med rivning.

Musikgruppen Stiftelsen fortsätter kämpa för Ljungaverk även om delar av bostadsområdet Stiftelsen rivs.

– Vi vill ju bo kvar här, det finns en bra Ljungaverksanda så vi kommer att fortsätta kämpa. Det finns en framtid, absolut.

Bandet Stiftelsens framtid ser ljus ut.

– Vi har släppt en singel, vi ska på turné och samarbetar med Takida.

Men det är inte bara de just nu 16 lägenheterna i Stiftelsen som kan komma att rivas i framtiden.

I måndags pratade P4 Västernorrland med Stiven Wiklund som är ordförande för det kommunala bostadsbolaget ÅFA och han berättade att på en tioårsperiod räknar Ånge kommun med att tappa cirka tusen invånare och kommer då att ha ett överskott på 150 lägenheter.

Fler lägenheter kan alltså komma att behöva rivas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista