Nytt avtal klart

Mindre nattarbete för personal i vård och omsorg

1:37 min

Arbetsgivare och fack har nått ett avtal för 90 000 sjuksköterskor, barnmorskor och många fler av Vårdförbundets medlemmar som arbetar i vården och omsorgen. Det innebär bland annat mindre nattarbete.

De två arbetsgivarorganisationerna Sveriges kommuner och landsting och Sobona, de kommunala företagens arbetsgivarorganisation, har kommit överens med fackförbundet Vårdförbundet om ett treårigt avtal från den 1 april 2019. Avtalet kan sägas upp efter två år.

Det är ett sifferlöst avtal, som innebär lokal lönebildning. Särskilt skickliga yrkesarbetare ska prioriteras och båda parter är överens om att det ska finnas goda förutsättningar för lönespridning.

– Lokal lönebildning har fungerat väl hittills tycker vi och vi har sett en bra löneutveckling. Det är viktigt att vi nu nått ett avtal som har utgångspunkt i det, säger Joakim Larsson, ordförande i SKL:s förhandlingsdelegation.

Nattarbete kommer att minska, även för sjuksköterskor som arbetar i kommunerna.

– Arbetstiderna har varit väldigt viktiga. För att orka ett helt arbetsliv kan man inte jobba den heltidstimmen som vi haft tidigare, och det visar både sjukskrivningstal och att man själva väljer att gå ned i tid, säger Sineva Ribeiro, ordförande i Vårdförbundet.

Målet är en höjning av lönen på 10 000 kronor för de särskilt yrkesskickliga under avtalsperioden, slår Sineva Riberio fast.

Den genomsnittliga veckoarbetstiden vid ständig nattjänstgöring för heltidsanställda ska vara 34 timmar och 20 minuter för alla arbetstagare inom avtalsområdet. Tidigare var den 38 timmar och 25 minuter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista