Åtal

Taxibolag åtalas efter att kvinna i Kramfors avled i snökaos

1:31 min

Nu åtalas tre personer i ett taxibolag för händelsen i Kramfors där en äldre kvinna dog i samband med en sjukresa under det kraftiga snöfallet i februari 2018. Kvinnan släpptes av i snöovädret, men kom aldrig fram till sin bostadsdörr.

Det var kraftigt snöfall, kallt och blåsigt ute den här dagen. Kvinnan, som var i 75-årsåldern, blev avsläppt ca 40 meter från sin ytterdörr, utan att chauffören försäkrade sig om att kvinnan tog sig in i sin bostad. Blåsten hade bildat drivor av snö och det var oskottat på platsen där hon släpptes av och fram till bostaden.

Åklagaren åtalar nu både taxichauffören, platschefen och ordförande i taxibolaget för framkallande av fara för annan.

– Chauffören har inte sett till att hon har kommit fram till ytterdörren. Platschefen åtalas för att han haft bristande rutiner och instruktioner till företagets anställda och ordförande i bolaget åtalas för bristande uppföljning till platschefen av utbildning- och informationsansvaret, säger kammaråklagare Marlene Forsman.

I avtalet mellan taxibolaget och Kollektivtrafikmyndigheten i Västernorrland står att resenärerna ska hämtas och lämnas vid porten, vilket inte skedde i kvinnans fall, enligt åtalet.

Åklagaren bedömer att det inte går att bevisa genom det rättsmedicinska utlåtandet att någon av de åtalade personerna skulle ha vållat kvinnans död, vilket var den inledande brottsmisstanken.

Åklagaren yrkar också på en företagsbot på minst 700 000 kronor.

Samtliga tre misstänkta förnekar brott.

– Vi förutsätter en friande dom, säger advokat Erik Hansson som företräder platschefen i taxibolaget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista