BRÄNSLEUPPROR

Bränsleupproret samlade ett 40-tal bilar i Sundsvall

1:56 min

Ett 40-tal bilar deltog i en bilkortege i Sundsvall som nätverket Bränsleupproret 2.0 arrangerade.

På ett tiotal platser i landet anordnades på lördagen manifestationer för att protestera mot, vad nätverket Bränsleupproret 2.0 anser, för höga bränslepriser. Ett 40-tal fordon hade samlats vid Nordichallen för en gemensam bilkaravan.

– Vi har fått nog, det är för dyrt att betala för bränsle för att ta oss till och från jobb som vi måste till, menade Anne Rydberg från Kovland, som varje dag åker sju mil till och från jobbet.

 Klimatet är väl en viktig fråga?

– Jo, klimatet är en viktig fråga men då måste även kollektivtrafiken kunna tänka lite längre än utanför en stadskärna. Vi bor på landsbygden, säger Anne Rydberg.

Enligt Bränsleupprorets grupper på Facebook så protesterar man mot prisnivåerna på bensin och diesel och vill väcka opinion kring frågan. Samtidigt visar jämförelser att kostnaderna för drivmedel utgör en mindre del av svenskarnas totalkonsumtion nu än för 20 år sedan.

Enligt Ekot finns i dag heller inget politiskt stöd för Bensinupprorets krav på ett bensinpris på max 12 kronor litern, vilket skulle innebära en sänkning med omkring fem kronor litern i dagsläget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista