Skolnedläggning

Skolfrågan i Kramfors nu på fullmäktiges bord

2:14 min

Under onsdagen beslutade Bildningsnämnden i Kramfors om skolfrågan i Kramfors. Nu ligger frågan hos kommunfullmäktige som tar beslut den 24 juni.

Det handlar både om att Ytterlännässkolan i Bollstabruk kan läggas ner och att Grämestaskolan i Lunde kan bli en F-3-skola från hösten 2020 – om kommunfullmäktige röstar ja på nästa möte i juni. Totalt skulle det innebära en besparing på 13 miljoner, där Ytterlännässkolan står för 8 miljoner och Grämestaskolan 5 miljoner.

Anledningen är en ansträngd ekonomi i kommunen och att elevantalet minskar. Agneta Stenström har jobbat som lärare i 15 år på Ytterlännässkolan och hon är inte nöjd med förslaget.

– Jag tycker att det är fruktansvärt sorgligt, det är en fin skola med stort upptagningsområde och det kan rasera bygden, säger Agneta Stenström.

Hon menar att det inte elevantalet på Ytterlännässkolan som minskar mest.

– Det är Gudmundråskolan i Kramfors som backar mest, och då känns det som att man använder Ytterlännässkolan för att fylla på med elever inne i stan, säger Agneta Stenström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista