SJÄLVMORD

Sonen försvann för åtta år sedan – nu får Anna-Karin hjälp

2:19 min

Riksförbundet för suicid prevention och efterlevandes stöd, Spes, ska starta verksamhet i Sundsvall. Och att få samtalshjälp betyder mycket intygar drabbade anhöriga.

Varje dag dör fyra personer i Sverige genom självmord, enligt Nationellt centrum för suicidforskning och prevention. Men det här är ett ämne som det inte pratas så mycket om i samhället trots att det är så många personer runt omkring som drabbas när någon tar sitt liv.

Anna-Karin Hjerpe minns som igår sonen som för åtta år sedan ställde bilen och förmodas ha hoppat från Alnöbron. Han har inte återfunnits.

– Det är fortfarande ovissheten som är jobbig. Men att få en samtalskontakt har inneburit mycket, säger hon.

Spes hjälper personer som är anhörig till någon som tagit sitt liv.

Inger Händestam är förbundsordförande och föreläste på måndagen i Sundsvall och nu ska Spes starta verksamhet också i Sundsvall.

– Det gäller att försöka se varningstecken i tid och våga fråga, bryt myter, säger Inger Händestam.

Organisationen Spes hjälper anhöriga till personer som tagit sitt liv. Inger Händestam är förutom förbundsordförande också själv anhörig till både en mamma och en pappa som tagit sina liv. Tystnaden är det svåraste att leva vidare med, menar Inger. Händestam.

Riksförbundet för suicid prevention och efterlevandes stöd bildar ordet Spes i förkortad form.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista