Risk för längre väntan på distriktsveterinären

2:05 min

Det kan komma ta längre tid att få en distriktsveterinär till ett sjukt djur från och med 1 juni. Det på grund av det varit svårt att anställa personal särskilt i Sollefteå.

Beredskapen som distriktsveterinärerna ska ha för att åka ut till bondgårdar och stall för att hjälpa sjuka produktionsdjur förändras. Det vill säga i första hand för mjölkkor eller olika köttraser.

Det är ett särskilt i Sollefteå som det är svårt att rekrytera veterinärer och när en veterinär snart slutar måste man av arbetsmiljöskäl sluta med dygnetruntjour från Sollefteås distriktsveterinärstation.

– Vi har länge haft problem att få tag i nya distriktsveterinärer som kan hålla en beredskap året runt, säger Malin Plantin Sjöblom, klinikchef för distriktsveterinärerna.

Personalbristen har gjort att efter den 1 juni bara finns tre distriktsveterinärer i tjänst i Sollefteå. Utanför kontorstid och på helger blir det därför istället distriktsveterinärer från Sundsvall, Örnsköldsvik och Lycksele som åker ut, det kan vara till en kalvande ko som fått problem. Lantbrukarens djur i exempelvis Näsåker i Sollefteå kommun kan med andra ord få vänta betydligt längre på veterinärhjälp på nätter och helger.

Hur lång tid det tar för en distriktsveterinär att komma på plats vid ett jourfall beror på var veterinären bor och var hen finns när nästa larm går.

– Vi har haft så under lång tid att veterinären utgår från sitt hem vid akuta jourfall, säger Malin Plantin Sjöblom.

Hur ser du på risken att djur kan komma att lida om väntan riskerar att bli längre?

– Vi har gjort bedömningar och kan inte se den risken idag, säger Malin Plantin Sjöblom klinikchef för distriktsveterinärerna.

Distriktsveterinärerna ligger under Jordbruksverket och ska hjälpa "produktionsdjur" – det är lantbrukets djur, hästar och även statens (t ex polisens och tullens) hundar.

Det finns numera färre stora lantbruk i Sollefteå kommun.

– Vi har inte märkt av någon oro från lantbrukarna i Sollefteå i och med den här förändringen, säger Malin Plantin Sjöblom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista