LANTBRUK

Lantbrukare rädda att djuren får lida när veterinären är längre bort

1:56 min

Distriktsveterinärerna i länet utgår snart bara från Sundsvall, Örnsköldsvik och Lycksele. Förändringen oroar lantbrukaren Emma Hägglund i Bollstabruk som fruktar ett ökat djurlidande.

P4 Västernorrland har berättat om förändringarna från 1 juni då framför allt Sollefteå kommun, men även Kramfors, kommer att få längre till distriktsveterinären utanför kontorstid – på jourtid. Veterinärerna kommer att ha som utgångsorter Örnsköldsvik, Sundsvall och även Lycksele.

Det lär betyda att lantbruken får vänta längre på veterinären.

Emma Hägglund i Sunnanåker, Bollstabruk, har lantbruk.

– Jag tänker att det blir väldigt långa bilresor för de veterinärer som måste köra. Det blir också väldigt långa väntetider för oss som ska vänta på veterinären. För om veterinären är hos oss och den ska till Örnsköldsvik sedan får den lantbrukaren vänta på jouren – så det kommer att påverka oss allihop.

– Det kommer att vara kor som kanske inte får vård på en gång. Det kan bli sjukdomstillstånd när vi får vänta, kanske för länge, så djuret inte klarar sig, säger Emma Hägglund.

Hon tycker att i och med de längre inställelsetiderna för distriktsveterinärerna får lantbrukaren ta ett större ansvar.

– Jag kan bli ansvarig, absolut, om veterinären inte kommer i tid, då blir det ju ett djurskyddsärende. Då lider djuret och då är det mitt ansvar, säger Emma Hägglund.

Emma Hägglund och sambon Åke Dahlberg har på några år upplevt flera försämringar.

– När vi flyttade hit fanns veterinärstationen i Nyland som bara är några minuter från oss. Men sedan la den ner och distriktsveterinärstationen flyttade till Sollefteå. Nu är vi rädda att att nu när Sollefteå inte längre har jourtiderna att att de också ska lägga ner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista