Visselblåsare

Näringslivsbolagets chefer får komma tillbaka till jobbet

3:01 min

Näringslivsbolaget i Sundsvalls chefer får återvända till jobbet. Igår fick styrelsen i Näringslivsbolaget en muntlig dragning av den konsultrapport som de beställt för att utreda visselblåsningar gentemot VD och två chefer i bolaget.

Den 25 mars i år stängdes Näringslivsbolagets tre chefer av, efter att visselblåsare larmat om missförhållanden. En konsultfirma anlitades för att utreda påståendena och de har nu dragit sina slutsatser för styrelsen, i väntan på att utredningen ska bli helt färdigställd.

Resultatet av dragningen är att de två verksamhetscheferna återinsätts i tjänst från och med måndag. Anledningen är att det enligt utredningen inte har gått att styrka anklagelserna om kränkande särbehandling, som riktades mot cheferna.

– Ord står mot ord och det går inte att leda i bevis att det har förekommit kränkande särbehandling. Så idag har styrelsen beslutat att verksamhetscheferna som är arbetsbefriade nu, ska återinsättas i tjänst, säger Anders Hedenius, styrelseordförande i Näringslivsbolaget.

Utredningen har framför allt handlat om två saker, enligt Hedenius. Dels den kränkande särbehandlingen, dels brister i verksamheten. Det handlar bland annat om ekonomi och arbetsmiljö. Den delen är det vd som ansvarar för, och hennes öde har styrelsen inte beslutat om ännu.

De ska under nästa vecka ha ett samtal med vd om resultatet av utredningen, innan något beslut tas.

– Beslutet idag är att vi ska träffas, eftersom styrelsen är ansvarig för vd, säger Anders Hedenius.

Cheferna har varit avstängda i tio veckor, vad innebär det för deras möjligheter att komma tillbaka och göra ett bra jobb?

--Jag tror inte att det bara är att kliva in på kontoret på måndag, utan här måste vi ha en gemensam lösning på hur man kommer tillbaka till arbetet. Och här tror jag att vi kommer att behöva ha sakkunnig och professionell hjälp.

Utredningen väntas bli färdigställd under nästa vecka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista