Skogsbrand

Skogsbrand utbröt längs banvallen i Helgum

0:31 min

På fredagen uppstod en brand längs banvallen i Helgum. Släckningsarbetet försvårades av vädret, och räddningstjänsten var kvar på platsen även under lördagen.

På lördagen rapporterade räddningstjänsten att branden vid banvallen i Helgum, Sollefteå kommun, var under kontroll. Räddningstjänsten var dock fortfarande kvar på platsen.

– Sex man bevakar branden och den helikopter som rekryterades från Östersund är fortsatt kvar i beredskap, säger Micke Lundberg vid räddningstjänsten Höga Kusten/Ådalen på lördagsförmiddagen.

Branden uppstod vid 15-tiden på fredagen och räddningstjänsten hade till en början svårigheter med släckningen på grund av väderförhållandena.

– Vädret har gjort att det har lugnat ner sig litegrann, men vi har det inte riktigt under kontroll. Vi har i alla fall lyckats omringat den till stor del, säger Ulf Lindström, räddningsledare vid räddningstjänsten Höga Kusten-Ådalen, vid 21.20-tiden på fredagen.

Då var styrkor från Kramfors, Sollefteå, Ramsele och Nyland på plats och jobbade för att släcka branden som då sträckte sig längs en fem kilometer stor yta.

– Det är fortfarande extremt varm, det är 25 grader trots att det är sent på kvällen. Det är däremot inte så mycket vind, men det är väldigt torrt. Normalt sett så brukar det ju bara fuktigt på natten, säger Ulf Lindström.

Strax därefter kom besked om att man begärt hjälp av en helikopter.

– Den kommer snart att vara här. Vi hoppas på att kunna få bättre släckeffekt och mer vatten där det behövs. Som det är nu kommer vi inte åt vissa delar eftersom det är för tätt med skog, säger Ulf Lindström vid 22.30-tiden.

Helikoptern blev sedan kvar även under lördagen för att bistå räddningstjänsten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista