Licensjakt

Länsstyrelsen: 45 björnar får skjutas under årets jakt

1:00 min

45 björnar får skjutas i årets skyddsjakt i Västernorrland enligt länsstyrelsens beslut, vilket är en viss ökning jämfört med föregående år.

Under fjolåret fick 40 björnar skjutas, därutöver dödades 11 björnar av andra orsaker än jakt, främst genom att de blev påkörda av tåg när de åt kadaver längs järnvägen. Redan första dygnet av jakten 2018 var fyra björnar skjutna. Jakten avslutades sedan en hel månad innan egentligt slutdatum, för att kvoten då redan var skjuten.

Årets jaktkvot innebär en ökning på fem björnar.

– Det är fortsatt på den höga nivå vi vill ha för att sakta men säkert minska björnstammen i Västernorrland, säger Lars Wiklund, vilthandläggare på Länsstyrelsen i Västernorrland.

En spillningsinventering 2015 visade att det finns omkring 350 björnar i Västernorrland, målet är att det ska finnas omkring 200 björnar på sikt, enligt Lars Wiklund.

Jakten pågår under tiden 21 augusti–15 oktober, dock längst till de tilldelade björnarna är fällda. Länet är indelat i två jaktområden.

Område består av Ånge, Sundsvall, Timrå, Härnösand och Kramfors kommuner och område två gäller Örnsköldsvik och Sollefteå kommuner.

Inom jaktområde två får högst 30 björnar fällas innan den 15 september, efter 15 september utgör hela länet ett jaktområde för eventuellt kvarvarande björnar på tilldelningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista