Näringslivsbolaget i Sundsvall

Näringslivsbolaget: Oro bland visselblåsare när chefer kommer tillbaka

2:02 min

Beskedet att två av tre avstängda chefer på Näringslivsbolaget kan återgå i tjänst, skapar oro hos visselblåsare.

– Det känns som ett slag i magen. Overkligt! Som ett svek mot alla som stått upp för rätt och fel. Nu kommer alla som vågat prata att straffas, säger en visselblåsare som vill vara anonym.

Enligt visselblåsaren är rädslan för repressalier är påtaglig, och frågetecknen kring hur bolagsstyrelsen kommer att hantera frågan är stor.

– Här kan inte styrelsen själv gå in och agera, för den kunskapen har vi inte, utan här kommer vi att anlita professionella, säger styrelseordförande Anders Hedenius (S).

Anledningen till cheferna fått komma tillbaka, har Anders Hedenius tidigare förklarat med att de brister som uppdagats i bolaget ligger på vd:s ansvar, medan de delar som handlat om kränkande särbehandling inte gått att bevisa.

Det får visselblåsarna att reagera starkt.

– Det var ju bara en liten del av min vissling. Det som framför allt fått mig att prata är hur man hanterar skattemedel. Att man struntar i upphandling, anlitar kompisar, inte bryr sig om de lagar och riktlinjer som reglerar verksamheten överhuvudtaget, säger en av dem.

En annan person berättar att hen inte ens har larmat om kränkande särbehandling, att visselblåsningen handlat om hur bolaget sköts.

– Jag tycker att det är obegripligt att de utgått från kränkande särbehandling. Det här handlar om ledarskap och kompetens. Och även mellanchefer ska väl ha kunskaper om arbetsmiljö och kollektivavtal. Naturligtvis har vd det yttersta ansvaret, men betyder det att man kan göra fel tills vd säger ifrån då, säger personen.

De två cheferna har tillsammans med vd varit avstängda från jobbet sen den 25 mars. Utredningen väntas bli helt klar den här veckan. Det är fortfarande oklart när och på vilket sätt cheferna kommer att återgå till arbetet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista