NYA SPORTER

Cheerleading tar plats i Riksidrottsförbundet

1:39 min

Föreningen Fancy Cheer i Sundsvall hoppas att medlemskapet ska öka förståelsen för sporten - och ge dem bättre träningsmöjligheter.

heerleading är en snabbt växande sport i Sverige just nu. Bara i Sundsvall har föreningen Fancy Cheer ökat med 30 medlemmar det senaste året.

I april i år var första gången ett svenskt lag vann en VM-titel i sporten och vid Riksidrottsförbundets möte 26 maj röstades Cheerleadingförbundet in som ny medlem bland 71 andra olika sporter, som fotboll, cykel och judo.

– Vi blir erkända som en sport så kan vi söka bidrag och sådant på ett helt annat sätt, och sedan blir det ju ett erkännande att det är en riktig sport, säger Susanne Lagergren, styrelseledamot i föreningen Fancy Cheer från Sundsvall.

Har ni mött många fördomar?

– Ja, det tycker jag! Att det är en flicksport, fjantigt och bara dans och hopp och glada miner, men det är det inte, det är en väldigt fysisk och krävande sport att hålla på med, säger Susanne Lagergren.

Genom medlemskapet i Riksidrottsförbundet hoppas Fancy Cheer att det ska ge dem ökad rätt till träningshallar, något de har svårt att hitta idag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista