DRÅP-ÅTALET I KRAMFORS

"Paret har varit svikna av samhället i decennier"

2:11 min

Den man som nu åtalas för dråp på sin livskamrat som lidit av en svår sjukdom försvaras av advokat Thomas Bodström som säger att paret var i en desperat situation.

I onsdags åtalades den man i 60-årsåldern som hjälpt sin sambo till självmord – för dråp. Dådet skedde hemma hos paret, en mindre ort i Kramfors kommun, i mars i år. Kvinnan hade haft en kronisk sjukdom i många år och enligt mannen ville hon dö.

Planen var att hon själv skulle genomföra självmordet men på grund av sjukdomen kunde hon inte så mannen injicerade henne till slut med morfin som de sparat i många år.

Mannen försvaras av advokat Thomas Bodström.

I polisens förhör förklarar mannen hur han först konstruerat en apparat som skulle kväva kvinnan med gas. Det fungerade inte. Då mortlade han morfin, en del så gammalt som 30 år, som han injicerade först i hennes ena arm, sedan i den andra och kvinnan dog.

– Det var kvinnan som tog initiativet och hade bestämt att hon inte ville leva längre när hennes plågor blev så fruktansvärda. Och hon ville göra det själv i hemmet tillsammans med sina allra närmaste.

Hur kan han hävda att det han gjort inte är brottsligt?

- Sjukdomen kvinnan led av har varit en svår påfrestning för paret i decennier och de menar att det faktum att de inte fått någon hjälp ökat lidandet.

– De har blivit totalt svikna av alla delar av samhället i decennier. Kvinnans sjukdom har inte blivit förstådd, hon har lidit enormt.

Thomas Bodström funderar nu på hur han ska lägga upp försvaret av mannen som om han fälls kan få en mycket varierad dom – från villkorligt till flera års fängelse.

– Det var mycket speciellt att att hon samlat sina allra närmaste just den här kvällen då hon ville dö. Det fanns inget annat tillfälle om det skulle bli som hon tänkt sig med de anhöriga nära henne, säger Bodström.

Förutom mannen och kvinnan var det ytterligare två anhöriga i rummet.

– Mannen svek inte sin livskamrat den där sista kvällen.

Mannen  erkänner gärningen, men inte brottet, och är enligt Thomas Bodström tagen av situationen men tacksam att tingsrätten bedömt att han inte behöver sitta häktad i väntan på rättegången.