Hemspråk

Flest pluggar samiska på gymnasiet i Jokkmokk - ingen i Sundsvall

2:03 min

Det är stora skillnader mellan de samiska förvaltningskommunerna när det kommer till hur många som får undervisning i samiska. Det visar Sameradion & SVT Sápmis granskning.

Inslaget finns på sydsamiska längst ner i artikeln.

I Sundsvall har ingen haft samiska under läsåret, trots att en högstadieelev och en gymnasieelev väntade på undervisning i sydsamiska. Kommunen hade ett avtal med en annan kommun om fjärrundervisning, men det bröts strax innan höstterminen.

- Under den tiden har vi sökt med ljus och lykta efter hur vi kan lösa det externt med fjärrundervisning, säger Öyvind Eriksen, chef på Centrum för flerspråkigt lärande i Sundsvall.

Sameskolstyrelsen erbjuder fjärrundervisning till de elever som har ansvariga på skolan som ansökt om det. Men kunskaperna kring undervisning i minoritetsspråk varierar mellan kommunerna och på Centrum för flerspråkigt lärande har man inte varit i kontakt med Sameskolstyrelsen.

Läs mer på Sameradion & SVT Sápmi. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista