Mittuniversitetet

Mittuniversitetet lägger ner flera vårdutbildningar

2:04 min

Mittuniversitetet lägger ner specialistsjuksköterskeutbildningarna till ambulanssjuksköterska, intensivvårdssköterska och barnmorskeprogrammet.

Universitet lägger även ner utbildningarna operationssjuksköterska och vård av äldre, som varit vilande i ett par år.

Mittuniversitetets översyn av utbudet av specialistutbildningar inom vården är nu genomförd och rektor har beslutat att tre specialistinriktningar blir kvar. De specialistinriktningar som blir kvar är barnsjuksköterska, distriktssköterska och psykiatrisjuksköterska.

Processen har pågått under vårterminen och Mittuniversitetet har haft ett flertal möten med Region Västernorrland och Region Jämtland/Härjedalen under processens gång.

− Vi är ett relativt litet lärosäte med mindre forskningsmedel och färre lektorer än de större lärosätena och har därför inte förutsättningar att ha flera olika inriktningar med hög kvalitet. Vi måste helt enkelt profilera oss för att säkra tillgången till rätt kompetens och bibehålla kvaliteten på de utbildningar som blir kvar, säger Anders Fällström, rektor på Mittuniversitetet i ett pressmeddelande.

För att kunna utbilda framtidens specialister krävs tillgång till lärare som är disputerade och har specialistkompetens inom ämnet. Bedömningen är att det på sikt kommer att saknas kompetens.

− Vi är medvetna om sjukvårdssektorns behov av personal och vi har förståelse för att åtgärden kan väcka reaktioner. Vi har utbildningar av god kvalité idag, men vi kan inte riskera att vi inte klarar Universitetskanslersämbetets kommande granskning och därmed försätta universitetet och regionen i en situation där vi saknar vårdutbildningar, säger Anna Olofsson, dekan Humanvetenskapliga fakulteten.

De specialistutbildningar som berörs omfattar cirka 50 platser per år. Studenter som redan studerar vid dessa utbildningar berörs inte, deras utbildning fortlöper som planerat. Sjuksköterskeutbildningen, med cirka 240 platser per år, berörs inte heller.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista