Vilse i Västernorrland

Nu är Ulla och Fredrik tillbaka från skogen!

3:20 min

Första äventyret i "Vilse i Västernorrland" är över. På onsdagseftermiddagen kom Ulla och Fredrik gående sista biten till radiohuset i Sundsvall efter att ha blivit skjutsade av radiolyssnare en mil i taget från skogen.

Det var vid lunchtid på onsdagen som Sven-Åke och Kurt kom knallande i skogen vid norra änden av Rönnsjön för att leta upp P4 Västernorrlands reportrar.

– Jag har sett när ni badade! Jag stod och vinkade på andra sidan vid vindskyddet, berättade Sven-Åke.

Lättnaden var ganska stor hos både Ulla och Fredrik.

– Här kommer några! Som kanske kan ta oss hem! utbrast Ulla med förhoppning i rösten.

Rönnsjön ligger i trakterna av Indal, så därifrån fick de ta hjälp av publiken för att ta sig ända hem till radiohuset. Men bara en mil i taget.

Med någon kilometer kvar fick de kliva ur sista bilen som skjutsat vid 15-tiden och gå de sista hundra metrarna.

Väl framme vid radiohuset väntade flera olika sorters smaksatt vatten, jos, melon och pizzabitar.

9 juli börjar ett nytt äventyr med Anna Morveto och Leo Rhenfelt. 

Vilse i Västernorrland - Frågor och svar

Varför gör ni det här?

Vi tror att det är ett bra sätt att göra något engagerande och spännande tillsammans med vår publik. Skogen är symbolen för Västernorrland och har alltid varit viktig, men samtidigt så är det inte på samma sätt naturligt att jobba och skörda det skogen ger för var och en av oss. Vi vill genom detta öka kunskapen både av det som skogen ger och hur vi tar oss ut på ett säkert sätt. Här kommer vi också att förmedla en mängd kunskap om vad man kan göra om man går vilse i skogen.

Utsätter ni era medarbetare för risker?

Vi har vidtagit en rad åtgärder för att vistelsen i skogen ska bli så säker som möjligt. Skulle något hända ska räddningen inte vara långt borta. Naturligtvis ska det gå att avbryta det hela om det inträffar något. Deltagarna gör detta frivilligt, men vi som arbetsgivare tar ansvar för deras säkerhet. Ambitionen är naturligtvis också att detta inte ska ta några samhällsresurser i anspråk.

Ska verkligen public service hålla på med sånt här?

Förutom att vi tror det är engagerande och spännande så kommer det att vara viktig kunskapsförmedling. De som lyssnar kommer att upptäcka att de lärs ut mycket matnyttig kunskap. Lärdomar man kan ha nytta av vid planerad längre tid i skogen som om man råkar gå vilse.

Källa: Sveriges Radio

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista