Våra historiska kommuner

Vivstavarvsandan skapar gott företagsklimat i Timrå

1:25 min

I Timrås historia kan man hitta förklaringen till varför Timrå har blivit den ort den är idag och varför timråborna gillar sina företagare.

Arbetarna på Wifstavarfs sågverk i Timrå var de enda sågverksarbetarna som inte gick inte med i Sundsvallsstrejken 1879.
– De anställda var övertygade om att disponenten gjorde allt i sin makt för arbetarna. Så tänkte man i Timrå men ingen annanstans i området.

Historikern och författaren Gustaf Forssell tror att det här beror på den speciella Vivstavarvsanda som fortfarande finns i Timrå:

– I korthet går Vivstavarvsandan ut på att företagsägaren kan räkna med att de anställda gör sitt bästa för att det ska gå bra för företaget och samtidigt kan arbetarna förvänta sig att arbetsgivaren gör sitt yttersta för att jobben ska vara kvar och arbetsförhållandena så bra och drägliga som möjligt. Det märks fortfarande i företagsklimatet i Timrå.

Det här är en liten del av ett längre reportage om Timrås historia som P4 sänder. Hela reportaget kommer att finnas här på vår hemsida från och med fredag kväll.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista