KULTUR

Sollefteå Museum stänger för gott

1:45 min

Med stor sannolikhet är Sollefteå Museum nu stängt för gott. Istället ska det anrika huset, Apotekshuset, förvandlas till en ny sorts mötesplats.

Sollefteå museum, i sin nuvarande form, läggs ner. Det beslutades efter en lång debatt i Sollefteå kommunfullmäktige igår måndag.

Istället vill man att museet ska göras om till en mötesplats för olika kulturella uttryck och föreningar. Sakerna i museet ska kunna lånas ut till föreningar, skolor och andra organisationer.

Johan Hedman driver hotell i Sollefteå och han gillar inte den här utvecklingen utan tycker att en stad behöver ett museum och att det finns mycket i Sollefteå som behöver berättas.

– Det är skogen, kraften och den militära tiden. Vi har ju museet i Näsåker vid hällristningarna och vi har haft väldigt bra utställningar här – i fjol till exempel om Henning Lundström (som gjorde figuren Amos Persson) så det behövs proffs för ett museum, säger han.

Roger Johansson (Västra Initiativet) är ordförande i samhällsutvecklingsutskottet och står bakom beslutet att stänga museet för att istället skapa en ny mötesplats.

– Vi kommer inte att ha permanenta utställningar utan tillfälliga som ska växlas snabbare i samarbete med föreningar för större rörlighet. Så det är klart att det blir en förändring, en positiv förändring, säger han.

Den politiska oppositionen i kommunfullmäktige ville se en återremiss vilket har gjorts en gång tidigare. Det är därför något oklart om beslutet att stänga Sollefteå Museum gäller eller om det kan bli en fråga för Förvaltningsrätten.