Lärare åtalade för olycka på kemilektion

Kim Källström gjorde en kemilabb med sina klasskamrater, men något gick fel och brinnande etanol flammade upp i ansiktet. Nu åtalas de ansvariga lärarna.

Det var i maj förra året det hela hände. Kim, som då gick i åttan, fick svåra brännskador i ansiktet, på bröstet och magen. Efter en tid på sjukhus fortsatte vården hemma. Brännskadorna krävde att Kim hade på sig en åtsittande trikådräkt hela dagarna och att hon på natten smorde in ärren med silikon. Hon fick lunginflammationer, och skadorna fordrade en krävande rehabilitering.

Nu ska rektorn och den lärarvikarie, som ledde lektionen på Gudmundråskolan i Kramfors ställas inför rätta för händelsen.

Båda åtalades på tisdagen av åklagare Christer Jarlås, som driver mål om arbetsmiljöbrott i både Jämtland och Västernorrland.

Till saken hör att kemiläraren som höll lektionen var en obehörig vikarie. Sedan olyckan har man ändrat rutinerna även i andra skolor i området. Abetsmiljöverket har undersökt alla länets kemisalar för att förbättra säkerheten.

Rektorn och läraren ska ställas inför rätta misstänkta för arbetsmiljöbrott med vållande till kroppsskada, ett brott som kan ge upp till ett halvår i fängelse

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".