Övergivna platser i Västernorrland

Petersvik - ett igenspikat sommarnöje

3:26 min

Ett tiotal sommarvillor i trä blickar ut över Alnösundet. Men fönstren är igenspikade och i trädgårdarna har rhododendronen vuxit till skogar.

– Det är otroligt vackert, men sorgligt att se. Att husen är igenspikade är som att sätta ögonbindel på en människa, säger Thomas Lundmark, ordförande i Petersviksvännerna.

De pampiga villorna strax öster om Sundsvall byggdes av köpmän och träpatroner i slutet av 1800-talet. Området var ett sommarnöje där välbärgat stadsfolk kunde njuta av sol, bad och natur.

I ett av husen, Villa Viken, höll bildhuggaren Harald Sörensen-Ringi till. Han är konstnären bakom Gustav II Adolf-statyn på Stora torget i Sundsvall.

– Det ryktas att en del av hans konst har dumpats i vattnet här utanför, säger Thomas Lundmark.

Planer har länge funnits på att göra Petersvik till logistikpark och transportnav. Kommunen har köpt ut fastighetsägarna och den 10 juli kom beslut från högsta domstolen om att inte överpröva miljötillståndet för projektet. Men om eller när det kan bli aktuellt är fortfarande oklart.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista