Vattensvinn

Hälften av dricksvattnet försvinner

1:27 min

Mittsverige Vatten producerar nästan 18 miljoner kubik dricksvatten varje år, men får bara betalt för drygt hälften. Resten, 45 procent, rinner rakt ner i backen eller försvinner på andra sätt.

 – Vi har ju mycket gamla ledningar i våra kommuner. Sedan har ju svinnet flera orsaker; det kan vara omätt vatten som vi inte får betalt för eller egna ledningsarbeten som vi inte mäter till exempel, säger Stefan Hanning, driftchef på Mittsverige vatten.

I de tre kommuner som ingår i Mittsverige vatten; Sundsvall, Timrå och Nordanstig, ringlar ungefär 200 mil vattenledning. En hel del av dem är gamla, eller av material som under åren har frätts sönder av den omgivande marken. Det innebär att vattenledningar ibland kan vara trasiga i åratal utan att det märks.

– Vi får väl räkna med att ungefär 25 procent av vår arbetstid går åt till att leta läckor. Dels har vi haft läcksökningsprojekt där vi söker av områden där vi ser att det är mycket läckage, och sen lagar vi alla läckorna i området. Men oftast är ledningarna gamla och då blossar det upp nya läckor efter några månader, säger Stefan Hanning.

Snittet för dricksvattensvinn ligger på 25 procent i riket, hur mycket ledning skulle behöva bytas ut för att komma ner till de siffrorna?

– Kanske tio procent, om vi hittar de ställen som är absolut sämst. Vi jobbar ju i tioårsplaner och vi har flera projekt igång där vi vet att det finns dåliga ledningar och där byter vi eftersom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista