Sollefteå

Sollefteå kommun skyltar olagligt

1:29 min

Den skylt som Sollefteå kommun har satt upp vid infarten till stan, och som ersatt den tidigare kritiska banderollen ”Glöm aldrig sossarnas svek” – är olaglig.

Kommunen började hyra skyltplatsen i februari förra året, men någon ansökan om tillstånd har aldrig skickats in.

– Nej, när vi söker i systemet ser vi inte att den har något tillstånd från länsstyrelsen, säger Gusten Windelhed, förvaltningshandläggare på Länsstyrelsen i Västernorrland.

Varför ska man ha tillstånd?

– Inom 50 meter från vägen så ska den ha tillstånd enligt väglagen.

Är det olagligt?

– Det är att betrakta som olagligt.

Men även om kommunen har skyltat olagligt är det ingen större risk att de får något straff. Länsstyrelsen har inget uppdrag att åtgärda felaktiga skyltar utan lämnar enligt rutinerna över till kommunen själv att se till att skylten tas ner. Om den fortfarande sitter kvar kan kommunen lämna över ärendet och därmed sig själva - till kronofogden.

Åsa Sjödén, som var kommunalråd när beslutet att sätta upp skylten togs, vet inte varför man missat att söka tillstånd.

– Jag vet bara att vi har köpt platsen av Abbe. Men det är klart, som kommun ska man alltid sköta sig. Man får tycka vad man vill om regler, men finns det regler så ska de följas.

Anna Vikner
P4 Västernorrland
anna.vikner@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista