Vattensvinn

Så har svinnet av dricksvatten minskat i Örnsköldsvik

0:44 min

I Örnsköldsvik har investeringar på över 300 miljoner kronor under de senaste åren fått ner svinnet av dricksvatten från hälften - till en tredjedel.

 – Vi har gjort en rad åtgärder, framför allt investerat mycket i ledningsnätet, främst på vattensidan. Vi ligger nu på en investeringsnivå på cirka 30 till 35 miljoner kronor per år, säger Niclas Melander, enhetschef vid Miva.

För tio år sen såg läget annorlunda ut. 47 procent av de nästan fem miljoner kubik dricksvatten som producerades var svinn, och investeringsnivån var låg. Sedan dess har man ökat takten med att byta ut gamla och trasiga vattenledningar, samtidigt som man jobbat med att bli mer effektiv med att laga de läckor som uppstår.

Nästa steg är att byta ut 15 000 debiteringsmätare hos kunder till fjärravlästa vattenmätare.

– Det gör att vi får en högre upplösning i de områden vi riktar in oss på, att titta på hur mycket vatten vi producerar, hur mycket vatten som kommer fram till kund och hur mycket vi får betalt för, säger Niclas Melander.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista