Socialtjänst

Timrås socialchef köps ut för 1,3 miljoner kronor

1:22 min

Timrås socialchef får drygt 16 månadslöner för att sluta jobba. Anställningen avslutades den 13 augusti, men socialchefen får full lön på 77 200 kronor i månaden fram till den sista december 2020.

Bakgrunden är stora kostnadsökningar för socialnämnden. Kostnader som till till viss del är "oförklarligt höga" enligt en konsultrapport som kommunstyrelsen beställt. Det handlar framför allt om särskilt boende, försörjningsstöd och placeringar inom individ- och familjeomsorgen.

Rapporten är daterad den 2 augusti och under måndagen den 12 augusti gjorde socialchefen sin sista arbetsdag inom kommunen, efter drygt 40 års anställning. Formellt slutar socialchefen den 31 augusti 2020, men hon är arbetsbefriad fram till dess med full lön på 77 200 kronor.

– I det här fallet var vi intresserade av en snabb förändring av ledarskapet och är man över 58 år och har jobbat över tio år så har man tolv månaders uppsägningstid, så jag har att förhålla mig till gällande regler, säger Andreaz Strömgren, kommunchef i Timrå.

Varför var det så bråttom?

– Vi måste få en socialnämnd som har en budget i balans och vi måste utveckla ledningen och styrningen.

Vad är det som inte har fungerat?

– Som utredningen konstaterat har vi höga kostnader inom tre verksamhetsområden, som inte är rimliga för Timrå kommun. Och den tidigare förvaltningsledningen har då bedömt att de inte kan göra mer. Men utredningen visar att det finns ganska mycket att jobba med för att få en budget i balans.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista