Musik

Unga musikproducenter skolas på musikkollo

2:07 min

Den här veckan pågår Podium Music Camp i Örnsköldsvik, och kanske finns framtidens musikproducenter bland de tio deltagarna.

Det är kulturföreningen Podium som arrangerar och man riktar sig till tjejer, icke-binära och transpersoner i åldrarna 13 till 17 år.

Alexandra Shanahan är en av ledarna för musiklägret och berättar om varför man valt de målgrupperna.

– Branschen är ju ganska ojämställd, eller väldigt ojämställd när det kommer till upphovsrättspersoner och producenter. Vi har gjort workshops som riktar sig till alla tidigare, men då kom det nio killar och en tjej, jag vet inte vad det grundar sig i men handlar väl om vem som får ta plats, vem känner att de är producent, säger Alexandra Shanahan.

Under veckan får deltagarna lära sig att skriva låtar med text och melodi samt lära sig producera. En av dom som är med är Nora 17 år, hon sitter och jobbar med en egen låt vid datorn i musikstudion .

– Jag fick tips om att söka och jag är jätteintresserad av att skriva musik och sjunga och vill lära mig mer om att producera.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista