Polisinsats

Mattias fiskade upp granat i Bredbyn

1:52 min

När Mattias Eriksson och hans kompis provade på magnetfiske i Bredbyn på söndagskvällen fick de upp en gammal och rostig granat.

Det var strax före klockan 22 på söndagskvällen som polisen kontaktades av Mattias Eriksson som tillsammans med sin kompis fiskat upp ett misstänkt farligt föremål.

– Jag skulle kasta ett kast till innan jag skulle fara hem och då blev det en granat, så vi fick stå kvar i timmar och vänta på polis, säger Mattias Eriksson.

Enligt honom rörde det sig om en M1902-granat från andra världskriget.

– Den har ju legat i vattnet så länge. Den borde ju ha smullit redan om den hade tänkt göra det, säger han.

Föremålet liknade en granat och var 30 centimeter långt, enligt polisen.  Bombskyddet kontaktades och gjorde bedömningen att det var ofarligt för polispatrullen att transportera den till en särskild kassun där polisen förvarar sådana saker.

– Om det är bomdskyddet eller vilka det är som kommer och hämtar den är lite oklart, men den kommer bara destrueras. Det görs ingen mer utredning om det, säger Lars Wallin som är stationsbefäl vid polisen i Örnsköldsvik.

Hur den troliga granaten hamnat i vattnet och när oklart än så länge.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista