Ekologiskt kött får inte KRAV-märkas

I Västernorrland finns ingen uppfödning av KRAV-grisar till köttindustrin. Bonden Stefan Stolt i Junsele föder varje år upp 100 grisar. Hans uppfödning är visserligen ekologisk, men köttet är ändå inte KRAV-märkt.
För att få KRAV-märkning måste suggan som föder grisarna vara KRAV-godkänd. Men Stefan Stolt i Junsele har ingen egen sugga, utan köper kultingarna från gårdar som inte är KRAV-godkända. Därför får inte hans kött märkningen, trots att grisarna får KRAV-godkänt foder och lever i enlighet med de andra regler som finns kring miljömärkningen. - Jag skulle kunna köpa smågrisarna från en KRAV-godkänd gård, men det finns ingen sådan i närheten. Men mina kunder vet ändå hur mina grisar lever och det räcker oftast för dem, säger han till Radio Västernorrland.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".