Trafik

Omvägar för ambulansen när vindkraften ska fram

2:00 min

Transporterna av vindkraftverk mellan Härnösand och Jämtland innebär att ambulanserna som utgår från Sollefteå måste välja alternativa vägar.

Men att det skulle vara ett stort problem anser inte personalen, ambulanssjuksköterskan Karin Wästerlund menar att de redan har långa resvägar.

– Nej, det här är ju vår vardag, vi tar ju de här vägarna varje dag till sjukhusen ändå och vi försöker ju ta den bästa vägen utifrån de förhållanden som är, säger Karin Wästerlund.

Marie Nilsson är enhetschef vid ambulansen i Sollefteå. Hon berättar att transporterna av vindkraftverken längs väg 331 har gjort att de väljer att åka mot antingen Bispgården eller Kramfors om de vet att vindkraftverken körs. Men det betyder också att det blir runt 20 minuter längre resa, vanligtvis beräknas sträckan Sollefteå-Sundsvall ta 1 timme och 25 minuter via väg 331.

– Vi har bra kontakt med entreprenörerna och även följebilarna som kör de här transporterna, så vi har fått information om vilka tider de går och det är på kvällen. Personalen har fått information om det här och utifrån vad det är för brådskande transport vi har så väljer vi en annan väg om vi inte kan stå och vänta, säger Marie Nilsson.

I vanliga fall är trafikanter skyldiga att lämna fri väg för utryckande fordon. Men väg 331 är så smal att det är omöjligt att ta sig förbi de stora ekipagen berättar Marie Nilsson.

Samtidigt vill man från vården sida lugna patienterna och Marie Nilsson säger att patientsäkerheten inte påverkas.

– Nej det tycker jag inte, utan jag tycker vi tänker på patientsäkerheten i och med att vi är medvetna om de här tunga fordonen som går vissa tider på dygnet och då väljer vi en annan väg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista