Djursjukdom

Veterinär om mystisk dödlig hundsjukdom i Norge 

2:52 min

Ett 20-tal hundar har dött hastigt i en mystisk och dödlig sjukdom som slagit till i Norge. Norska hundar tillåts nu inte att delta i utställningar i Sverige.

En mystisk och dödlig hundsjukdom har slagit till framförallt i områden kring Norges huvudstad Oslo. Ett 20-tal hundar har dött, ibland på bara ett dygn efter kraftiga diarréer och kräkningar. Även på andra orter, bland annat i Tröndelag, har liknande symtom rapporterats skriver NRK.

Många hundägare oroas nu - och undrar vad det är för sjukdom och hur man ska agera.

– Det vi har gjort är att vi stärkt upp vaksamheten. Om det kommer in en hund som har blodiga diarréer eller kräkningar frågar vi om de har haft kontakt med norska hundar, säger Maria Karlsson, verksamhetschef på Mittnorrlands djursjukvård.

Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, håller noga ögonen på smittan liksom norska Veterinärinstituttet.

Svenska kennelklubben tillåter tills vidare inte norska hundar att delta i utställningar i Sverige och följer utvecklingen.

Försvarsmakten har också vidtagit försiktighetsåtgärder i sin hundverksamhet, skriver SVT Västernorrland. Fodervärdar ska undvika all verksamhet med andra hundar och alla valpträffar har ställts in.

– Jag tror att vi ska ha ett någorlunda sansat perspektiv. Vi vet ju inte ens om det är samma smitta vi pratar om, säger Maria Karlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista